Умен часовник или умна гривна? Кое е по-добро Оставете коментар

смарт часовници или смарт гривни

Фитнес-тракерите и смарт-часовниците станаха популярни буквално от първите дни на масовите им продажби. Съвременните миниатюрни джаджи предават важна и полезна информация, която винаги може да се види. Кое е по-добро, умен часовник или умна гривна? За да отговорим правилно на този въпрос, трябва да разберем какво представлява всяко от устройствата.

Смарт часовници – предназначение и функции

Първите модели умни часовници комбинираха в себе си обикновен часовник и някои опции от смартфона. В допълнение към времето, те показваха информация за известията, пристигащи на мобилния телефон: входящи повиквания, SMS, имейли. По-късно, електронните джаджи получиха и свои операционни системи, мощни батерии и много повече функции.

Днес, смарт-часовникът – това е многофункционално устройство, в което са интегрирани опциите на фитнес тракер, смартфон и на всички обикновени часовници.

Много от последните модели могат да отчитат крачки, калории, да измерват пулса, да записват качеството на съня. Има и умни часовници със слот за SIM-карта, които функционират като телефон или GPS-приемник. С тях не можете да влизате в интернет, но можете да приемате или извършвате обаждания.

Така смарт-часовниците се превърнаха в мини-компютри, които се побират на китката. Моделите се класифицират по качеството на ОС, капацитета на батерията, степента на защита от влага, брой функции и възможности.

По-скъпите и усъвършенствани модели могат спокойно да се намират под вода, да държат заряда си няколко дни и да съхраняват много информация в своите приложения.

Умна гривна

Фитнес-гривните произхождат от конвенционалните крачкомери и принадлежат към медицинската и спортната индустрия. Функцията на обикновен часовник за тях е допълнителна. Основната задача на умната гривна – да контролира някои биологични показатели.

Съществуват прости модели, чиято основна цел – да броят крачките. Съществуват и по-функционални, които включват такива опции като:

  • пулсомер;
  • брояч на калории;
  • контролер за качество на съня;
  • часовник;
  • будилник.

Умните гривни с дисплей могат да изобразяват известията от смартфона. За разлика от смарт-часовниците, фитнес-тракерите нямат собствен софтуер. Вътре в тях има специален микрокод, който събира информация от съществуващите датчици и сензори. Устройството предава получените данни в приложение, където те се обработват. Това е основната им разлика от умните часовници, работещи със самостоятелен софтуер.

Фитнес гривните обикновено са по-евтини от умните часовници, въпреки че има и модели, които са идентични по цена.

Кое да изберем?

Не може да се каже, че единия тип устройство е по-добро от другото. Те са различни и всичко зависи от индивидуалните нужди на потребителя.

смарт гривни или смарт часовници

Ако основната ви цел е контрола на активността Ви, тогава трябва да изберете фитнес-тракер. Устройството ще бъде полезно и за спортистите, хората с някои здравословни проблеми и подложените на рехабилитация след заболяване. Устройството ще ви позволи непрекъснато да наблюдавате броя на направените крачки и ще ви уведомява, ако нормата не е спазена. Също така, по всяко време можете бързо да измерите пулса, като с това възможностите на фитнес-гривните се ограничават.

Разнообразието от дизайни ще ви позволи да изберете устройство, съответстващо на вашия стил. Широкият ценови диапазон включва различни категории джаджи, при които всеки може да си вземе гривна по своя джоб.

Тези, които трябва винаги да виждат уведомленията от смартфона, а също и да следят активността си – трябва да изберат умен часовник. Бидейки постоянно на китката, те няма да позволят да пропуснете важно обаждане или съобщение в телефона. Например, докато сте в басейна и спортната зала, не винаги е удобно да носите със себе си обемния смартфон. Лекият часовник на ръката няма да Ви пречи на движенията и ще показва важната за Вас информация навреме.

Функцията за гласово управление за удобство на автомобилистите и наличието на система от уиджети за бърз достъп до необходимите данни са допълнителни предимства на смарт-часовниците. Показателен е фактът, че умните часовници не са привързани със смартфона чрез приложение и обработват всички данни самостоятелно.

Вижте всички модели смарт часовници, които предлагаме в gizmo.bg и изберете най-подходящия за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!