Блендер или миксер – кое по-добре решава многобройните проблеми в кухнята Оставете коментар

Съвсем наскоро много домакини напълно се отказаха от ръчната месомелачка. А с появата на технически иновативните аналози, някои жени изпаднаха в истинско объркване – блендер или миксер, кой е по-добре да закупят, за да решат някои от многото кухненски проблеми наведнъж.

блендери и миксери за кухнята
Миксери за кухнята

Днешният пазар на малки кухненски уреди може да се похвали със значителна пренаситеност на всякакви разновидности на многофункционални уреди, значително улесняващи живота на привържениците на готвенето. Всеки от тях може да се похвали с една или друга, но идентични помежду си функционалности. Дори в някои случаи намирането на разлики е почти невъзможно. Тази особености обаче е от ключово значение за хората, които държат кухненското пространство да е максимално оптимизирано и лишено от различни еднофункционални прибори.

Някои хора са на мнение, че разлика между миксер и блендер няма или че тя е незначителна – едното от двете устройства е напълно излишно. Всъщност, това е доста погрешно разбиране и между двете има коренни разлики! Сега ще разберем кои са те и кога е удачно да използваме едното и кога другото.

Какви са особеностите на блендерите

Блендерът е доста мощно устройство, което може да обработва плодови и плодово-ягодови компоненти, орехи, месо, риба, да разбива лед, каша, яйца или сметана за няколко минути. Основната му цел – да смила и смесва. По правило, блендерът е удобен, компактен и се вписва добре във всяка кухня.

Съществуват обаче 2 основни типа блендери:

 1. Потопяем – кухненски прибор, който успешно се справя със смилането на продуктите. Състои се от издължена дръжка, в която са вградени електромотора и бутоните за управление. Предполага и купа, в която съставките се смесват. В допълнение, той може да бъде окомплектован и с различни приставки, включително и с миксерни бъркалки.
 2. Стационарен – предназначен за смилане на продукти кухненски уред, състоящо се от корпус, купа и капак. Всичко това е разположено върху стабилна основа. Устройството може да се управлява механично или електронно. То е способно не само да смила всякакви видове продукти, да раздробява лед, но и да разбива пюрета в кремообразна консистенция. Такова устройство представлява нещо между миксер и кухненски робот.

И двата вида смилащи устройства имат малко по-различна функционалност. Стационарният е предназначен за определени дейности, поради единичната си приставка. С негова помощ можете успешно да приготвите коктейли и пюрета от всякакви продукти. Някои модели са оборудвани с приставка за смилане на лед. Потопяемите модели пък са по-функционални, благодарение на набора си от различни приставки.

професионални миксери

За да могат режещите устройства да имат по-дълъг експлоатационен живот, по-добре е да се отдаде предпочитание на моделите с метални режещи елементи. Ако устройството е оборудвано с пластмасови части, те под въздействието на топлината от електродвигателя и други фактори, могат да се стопят.

Предимства на блендерите:

 • Способността да изпълнява много функции;
 • Бързо раздробяване на различни съставки, включително и на орехи и лед;
 • Сравнително компактни размери.

Недостатъци на блендерите:

 • Създава много шум;
 • При потопяемите модели е нужно постоянно да държим бутона;
 • При продължителна употреба може да прегрее и да се повреди;
 • Допълнителните функции слабо се справят с предназначението си;
 • Загретият двигател оказва влияние върху вкуса и полезните компоненти на плодовете и зеленчуците;
 • Трудно се почиства (не позволявайте на водата да попада върху частта с двигателя).

Е, разбира се, преди да решите какво е най-добре да купите – блендер или миксер, все пак трябва да имате и обща представа за миксерите.

Какво трябва да знаете за миксерите

миксери

Миксерът – това е устройство, което активно се използва в кухните за смесване и разбиване на меки или полуприготвени храни. По отношение на скоростта, той значително отстъпва на блендера, а също в комплекта му няма приставки с остри ножове. Основният работен елемент на устройството – това са чифт бъркалки, изработени от здрав метал.

На пазара широко разпространени са 2 основни вида разбиващи устройства:

 1. Ръчни – предполага постоянно държане на устройството с ръце. То успешно смесва не много гъсто тесто и комбинира различни компоненти. Такова устройство по правило е с малки размери, лесно се разглобява и е компактно за съхранение. Уредът се справя доста добре с простите кулинарни задачи. Но устройството няма да може да миксира сравнително гъсто тесто.
 2. Стационарни – надежден, внушителен кухненски прибор. Комплектът му включва освен миксера, купа, в която се смесват продуктите и стойка, която осигурява стабилност по време на работния процес. Стационарният миксер изисква постоянно място и заема част от кухненската повърхност, но функционира самостоятелно.

И двата вида разбиващи уреди лесно смесват всякакви течни продукти. Те работят еднакво добре с пълномаслено мляко, топло масло, яйца. Такива уреди могат лесно да помогнат за приготвянето на коктейл с голяма пяна. Кремовете, сосовете и майонезата също са по силите им.

Миксерът не може да работи с твърди съставки. Хомогенната маса може да се постигне само от течни или предварително обработени компоненти. Ако например в процеса на приготвяне на коктейл, в купата за разбиване се добавят ягоди и резенчета плодове, то те ще останат с доста големи частици в готовата напитка.

Предимства на миксерите:

 • При продължителна работа, двигателят не прегрява;
 • Разбиването на течни продукти става бързо и ефективно;
 • Лесен е за почистване и грижа (всички части могат безопасно да се измият в съдомиялната машина).

Недостатъци на миксерите:

 • Високоспециализирано устройство;
 • Стационарният модел е доста обемист;
 • Вдига доста шум

Миксерът или блендерът може да бъде истински помощник в кухнята. Особено, ако се даде предпочитание на по-мощен модел. Мислейки какво да избере, домакинята, на първо място трябва да разбере кулинарните си предпочитания и какви процеси ще изискват по-често приготвяните от нея ястия.

Отличителни черти на разбиващите устройства

Разликите на блендера от миксера могат да бъдат идентифицирани, като се фокусираме върху целите на тяхната употреба.

БлендерМиксер
Снабден с режещи остриета или сменяема приставка Снабден с чифт бъркалки и кука за месене
Смила и смачква дори и твърдите храни.Разбива яйца, тесто, сметана, коктейли.
Създава каша, мус, картофено пюре.Миксира до еднородна маса
Перфектно меси всякакви продукти за основни ястия.Подходящ е за сладкарски цели.
Благодарение на допълнителните си приставки може да бъде многофункционален прибор.Високоспециализирано устройство, насочено към смесване.
Скорост на въртене на ножовете до 20 000 об / мин.Скорост на въртене от 10 000 до 15 000 об / мин
Прегряване по време на непрекъсната работаПродължителната работа не го плаши
Не се справя със смесването на тесто. Не много гъстото тесто се омесва изключително добре
Оказва се, че е практичен при приготвянето на сложни ястия. Незаменим при ястия за печене.

И ако блендерът при наличие на приставка за разбъркване, макар и да не е перфектна, все пак може да меси тесто за палачинки, бъркани яйца или да се постига кремообразна консистенция, то миксерът няма да се справи с нито една задача, която ножовете на блендера могат да решат. Ако направим обща оценка, то блендерът със сигурност печели по отношение на функционалността. Ако обаче имаме нужда от разбиване на лека храна, то тогава без миксера няма да се справите.

Опитните потребители препоръчват:

 1. Ако десертите и всички видове сладкарски шедьоври не са чужди на домакинята и тя ги приготвя в кухнята преди всичко, то тогава тя трябва да има под ръка миксер. Той ще реши няколко проблема наведнъж – месене на тесто и разбиване на сметана.
 2. Ако в семейството има деца или съществува любов към кулинарните експерименти, то тогава би било разумно да закупите блендер.
 3. И ако готвенето заема основно място в живота на потребителя и той е готов да приготвя различни блюда, то тогава трябва да си купите мулти-блендер с разширена функционалност.

Трябва да се отбележи, че третата опция е наистина оправдана само ако бъде закупена по-скъпа версия от проверен производител. Евтините мулти-блендери се оказват много слаби и със съмнителни възможности в кулинарните задачи. Това е така, защото комбинираната техника, оборудвана с всички видове приставки, всъщност губи в мощността и качеството на всяка отделна задача.

Разбира се, в условията на сериозни сладкарски цехове едва ли някой ще започне да меси тестото с помощта на блендер с приставки. Независимо от това, в любителските домашни кухни, миксерът като отделно устройство, постепенно престава да бъде търсено. Това се дължи на факта, че блендерите са се утвърдили като многофункционални и икономични прибори.

Въпреки, че обсъжданите устройства, в определени ситуации могат частично да се взаимозаменят, те всъщност се различават по своята функционалност и не са еднотипни. Така, че разбирайки как се отличава блендера от миксера и анализирайки целта на покупката, колко работа и колко често уредът ще се използва, потребителят няма да сбърка с избора на надеждно кухненско устройство.

Разгледайте сега предлаганите модели миксери в gizmo.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!