Електрическата мини месомелачка – най-добрият помощник за практичната домакиня Оставете коментар

избор на месомелачка

Благодарение на развитието на технологиите, съвременните домакини могат да не си губят времето и енергията в готвене на мляно месо, а за броени минути с помощта на електрическа мини-месомелачка да обработват месо, риба и зеленчуци за любимото си ястие.

Тази практична машинка бързо и безопасно ще се справи с приготвянето на различните видове мляно месо, с нарязването на зеленчуците, плодовете и настъргването на сиренето. Съвременните многофункционални устройства могат както да мелят месо, така и при необходимост да изпълняват функциите на сокоизстисквачка и мелница, а с помощта на специални приставки можете лесно да приготвяте домашни колбаси и юфка.

С една дума, дори и най-малката електрическа месомелачка ще бъде чудесен помощник за добрата домакиня. Освен това, цената на мини-моделите е значително по-ниска от техните обемисти колеги. Във всеки случай, преди да отидете в магазина за нов помощник, проучете характеристиките на този прибор.

Мощност на прибора

Опитните клиенти отдавна са разбрали за себе си, че високата мощност не гарантира непременно добри резултати. Такъв е и случаят с електрическата месомелачка.

Мини-месомелачките в по-голямата си част не притежават висока мощност. Но, въпреки това, те не отстъпват по производителност на по-големите си колеги. Средно, мощността на мини-месомелачката варира от 300-800 вата, въпреки че отклонения могат да се срещнат и от двете страни. Това е напълно достатъчно за приготвянето на килограм кайма за минута, което лесно ще задоволи нуждите на малко семейство. Не бива обаче да очаквате, че устройство с мощност от 200 W ще може ефективно и бързо да обработва големи порции месо.

Мощността също характеризира икономичността на прибора: повече мощност – повече консумирана електроенергия. От това можем да заключим, че мини-месомелачката не само ще стане ваш верен помощник в кухнята, но и ще се погрижи за пестенето на електроенергия.

месомелачки онлайн

За да се предотврати прегряването на двигателя на месомелачката, всички производители задават време за работа на устройството. Този критерий може да варира в зависимост от режима на работа. Обикновено за месото е не повече от 15 минути, а за твърдите продукти, като например ядки, времето на работа без прекъсване може да бъде по-малко от минута. И това не е малко, тъй като такова време е напълно достатъчно, за да приготвите няколко килограма кайма или да смилате ядките.

В бъдеще ще си кажете благодаря, ако изберете машинка с функция за заден ход. Всъщност, благодарение на нея, ако претоварите месомелачката, а това рано или късно ще се случи, устройството самостоятелно ще се справи с възникналия проблем, завъртайки шнека в обратната посока. В противен случай, месомелачката ще спре да работи и ще трябва ръчно да я разглобите и почистите заседналата в механизма част.

Корпус на месомелачката

Основното предимство на мини-месомелачките е техният размер. Благодарение на това, в значителна степен те пестят пространство в кухнята Ви. И тъй като месомелачката е много полезно нещо, но все пак не се използва всеки ден, това свойство е много актуално.

Допълнителни предимства ще имат моделите, корпусите на които се сгъват. Благодарение на това свойство, размерът на устройството значително ще намалее и няма да заема много място на рафта. Също така, още няколко точки за удобство могат да бъдат поставени и на онези модели, които имат специални места за приставките и отделение за кабела.

Разбира се, най-добре е всички елементи на устройството да са от неръждаема стомана. Въпреки това, цената на такъв вариант ще бъде значително по-висока в сравнение с пластмасовите аналози. Следователно, можете да изберете месомелачка с пластмасов корпус, но ножовете и решетките трябва да са направени от метал.

По време на експлоатация на месомелачката, важно е контейнерът за готовото месо да се постави възможно най-близо до корпуса. При мини-мелничките за месо могат да възникнат определени трудности: поради малкия размер е невъзможно да се използват дълбоки купи.

Трябва също много отговорно да подходите и към характеристиките на гърлото на месомелачката. Именно този участък е най-опасен в работния процес, ако не използвате бутало. Съществува голяма вероятност от смачкване на пръстите, ако гърлото не е достатъчно високо. Следователно, размерът му трябва да съответства на дължината на пръстите ви.

Върху гърлото на повечето съвременни модели е монтирана табла, в която е много удобно да сгъвате приготвените продукти. Тавата може да бъде направена от пластмаса или метал. И двата материала са доста практични, но с времето могат да се появят драскотини върху неметалните тави, което ще намали естетическата привлекателност на прибора.

Основни елементи на месомелачката

цени на месомелачки

Основните детайли на месомелачката са шнека и ножовете. От качеството на тези елементи зависи и производителността на целия механизъм. Шнекът избутва месото от входа към ножовете. Често производителите оборудват своите продукти с пластмасови и метални шнекове. Те са предназначени за обработка съответно на меки храни (зеленчуци, тесто) и месо.

Функционалността на месомелачката в процеса на работа до голяма степен ще зависи от качеството на ножовете. Те се предлагат с два или четири резци за приготвяне на кайма с различна консистенция. Разбира се, новите месомелачки се продават с остри заточени ножове. Въпреки това, бъдете готови с времето да отидете в специален сервиз, за да заточите отново ножовете, освен ако вашата мелница за месо не е снабдена със специални остриета за самозаточване.

За консистенцията на продуктите отговарят решетките. Те трябва да бъдат направени от метал. Повечето мини мелнички за месо са оборудвани с две решетки за смилане и нарязване с различен диаметър отвори. Благодарение на това, с лекота можете да приготвяте както кайма, така и пастет.

Допълнителни компоненти

Съвременната електрическа месомелачка е способна не само да обработва месо, но и да изпълнява много допълнителни функции. За целта, производителите са разработили различни накрайници, най-популярната от които вероятно, е накрайникът за приготвяне на домашни колбаси.

С помощта на приставката за зеленчуци, лесно можете да получите накълцани зеленчуци във вид на пластинки или стърготини. Тази приставка ще бъде особено търсена през есенния сезон, когато всъщност се приготвя зимнината.

В стандартния комплект на месомелачката, някои производители включват накрайници за изстискване на сок. Такава месомелачка обаче няма да може напълно да замени сокоизстисквачката. Ето защо, ако планирате да обработвате много зеленчуци и плодове, по-добре е да си закупите специален прибор.

части за месомелачки

С разпространението на електрическите месомелачки, все по-голяма популярност придобива приготвянето на кебап. Това е месно ястие, наподобяващо котлети с пълнеж във вътрешността. Използвайки специалната приставка с идентичното име, приготвянето на това ястие няма да създаде трудности дори и на начинаещата домакиня.

Също така, с месомелачката или в допълнение към нея, можете да закупите приставки за тесто, бисквитки, домашна юфка и формички за котлети.

Повечето мини месомелачки обаче се продават стандартно, което не включва допълнителни приставки. Следователно, ако искате да разширите арсенала от възможности на вашата мелница, тогава ще трябва да закупите отделните приставки допълнително. Но благодарение на това, вашата кухня няма да бъде затрупана с неизползваеми компоненти.

Нека да обобщим

Електрическата мини-месомелачка, като всяко друго устройство, има своите плюсове и минуси.

Сред предимствата на малките модели са:

  1. Разбира се, малкият размер на прибора. Мини-месомелачките няма да заемат много място, което е особено важно за собствениците на малки кухни.
  2. Икономичност: поради слабата си мощност, мини-мелниците за месо не консумират много електроенергия.
  3. Цената на мини-месомелачката е значително по-ниска в сравнение с обичайните модели.

Малките месомелачки също имат и недостатъци, като например:

  1. Ниската мощност на устройството не позволява толкова бързото и ефективно обработване на големите парчета месо, както по-мощните аналози. Независимо от това, ако имате нужда от месомелачка само за периодично приготвяне на кайма за семейството, тогава мини-моделите могат лесно да се справят със задачата.
  2. Малкият модел предполага и малък съд за готовото месо, което не е много удобно, ако трябва да обработвате по-големи количества.
  3. Стандартният комплект често не включва допълнителни приставки, така че трябва да бъдат закупени отделно. Но поради липсата на непотребни приставки, спестявате допълнително свободно място в кухнята.
  4. Високо ниво на шума, създавано от месомелачката. Този недостатък е общ за всички модели. За съжаление, той с нищо не може да се предотврати, освен да се утешите с мисълта, че продължителността на непрекъснатата работа на повечето месомелачки е не повече от 20 минути.

Често потребителите се затрудняват в избора между месомелачка и кухненски робот. Всеки от тези прибори има своите плюсове и минуси: роботът е по-функционален, тъй като комбинира няколко устройства, а месомелачката по-добре и по-бързо обработва месото. Ето защо, ако семейството ви се състои от активни месояди, единственото правилно решение за вас би било покупката на електрическа месомелачка. В същото време, може би е по-добре да предпочетете мини-модел, който лесно може да смила месо и зеленчуци, но няма да заема много място в шкафа, което е важно за домакините, чиято кухня е с ограничено пространство.

Какъвто и модел да изберете, електрическата месомелачка със сигурност ще се превърне в нещо от първостепенно значение за добрата домакиня.

Вижте всички модели месомелачки, които предлагаме в gizmo.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!