Нека ни е топло посред зима: да избирем походящото отопление за къщата Оставете коментар

Основното при избора на отоплителен уред – да разберете как точно искате да управлявате топлината. Всеки тип има свои собствени особености, които трябва да бъдат взети под внимание. В днешната статия ще разгледаме теорията и практиката, за да ви помогнем да направите своя избор и успешна покупка.

Да определим мощността на нагревателя

Апартамент, офис, вила или може би гараж? Колко квадратни метра е помещението? Колко често и за колко време възнамерявате да включвате покупката си? Сградата, в която ще поставяте отоплителния уред, отоплява ли се? Факт е, че площта, която той директно може да загрява, зависи от неговата мощност. За един квадратен метър от площта на неотопляемото помещение с добра топлоизолация са необходими поне 100 W. Но ако искате да си купите отоплителен уред за дома, за да не измръзнете при силните студове, то тогава в помещение с площ от 20-25 кв.м. е достатъчен уред с мощност половин киловат.

За да се направи точно изчисление, е необходимо също така да се вземе предвид температурната разлика в помещенията и извън тях, топлоизолацията, броя на прозорците, местоположението на апартамента, броя на хората, живеещи в него, материала, от който са направени подовете и покривът на сградата, както и дали това е нова или стара сграда. И не забравяйте, за битовите уреди, като телевизори и компютри.

Ако имате два прозореца в стаята или офиса или една от стените е външна, тогава консумацията на топлина задължително ще се увеличи. Не забравяйте още, че височината на таваните също има значение: колкото по-ниски са те, толкова по-малка ще бъде цифрата на крайната изчислена мощност.

Видове нагреватели

Всеки отоплителен прибор е добър по свой начин, но трябва да изберем този, който е най-подходящ за целите ни. Едни се нуждаят  от възможност да работят спокойно на топло, а други искат да изсушат тапетите и влажните стени. При някои хора, в ​​апартамента е студено, дори и при наличие на батерии за централно отопление. Всички нагреватели имат своите плюсове и минуси, но не трябва да купувате отоплителен уред, без да знаете за какво всъщност е предназначен.

Маслен радиатор

Най-често срещани са маслените радиатори. Принципът на тяхната работа е прост и непретенциозен: електрическа спирала или керамичен нагревател се нагрява под въздействието на подаваното електричество и прехвърля излишната топлина към налятото в него минерално масло. То загрява херметично затворения корпус, а той от своя страна загрява въздуха в стаята. Ако маслото започне да кипи, разположеният в долната част на корпуса предпазен клапан ще се активира. За спокойствието на собствениците на тези радиатори, уредите са оборудвани с термични предпазители, които изключват устройството при прегряване; Падналият на пода радиатор също няма да причини вреда: режимът на защита от преобръщане ще сработи веднага.

Масленият радиатор се състои от няколко секции, всяка от които увеличава загрятата площ. Може да има от 5 до 15, в зависимост от модела. Колкото повече секции има, толкова повече топлина ще отделя уреда и толкова по-малко нагорещен трябва да бъде, за да осигури необходимата мощност за отопление. Ако вземем два радиатора с една и съща мощност, но с различен брой секции, веднага ще видим, че моделът с по-малко секции ще се нагрява много повече и ще осигури същата производителност. Ето защо е по-добре да закупим нагревател с 10-15 секции.

Всеки отоплителен прибор изсушава въздуха. По-точно, с увеличаване на температурата се понижава относителната влажност. За да поддържаме здравето и имунитета си, би било хубаво заедно с отоплителния уред да си вземем и овлажнител за въздух или поне да изберем модел радиатор, оборудван с вграден овлажнител с резервоар за вода и вентилатор.

Съществуват и модели, които имат специален кожух-екран с отвори в долната и горната си част. Поради наличието им, конвекционната тяга се увеличава и съответно скоростта на загряване. Най-голямата тяга – в кожуха с пирамидална форма.

Маслените радиатори се считат за екологично чисти. Те са най-подходящи за постоянно отопление на апартамента, но трябва да се отбележи, че в големите помещения, топлината ще се разпределя неравномерно. Има радиатори с вентилатори, които разпръскват топлината в стаята и позволяват бързото навлизане в основен режим, но такива модели са малко и рядко се появяват по рафтовете на магазините. До работната си температура, радиаторите загряват доста бавно, около 20-30 минути, и в допълнение на това, те тежат от 10 до 30 кг – трябва да бъдат транспортирани на колела.

Евтините маслени охладители се управляват от механика, а желаната температура се настройва с точност до 5 градуса по Целзий.

В скъпите и висококачествени модели цари електрониката. Обикновено в комплекта е включено дистанционно управление, а на самия радиатор има дисплей, на който се вижда информация относно работата на прибора. Такива нагреватели позволяват задаването на температура с точност до 0,5 градуса по Целзий.

Маслените радиатори бавно се затоплят, но дълго след изключването им задържат топлината. Те са признати за най-безопасните отоплителни уреди, не изгарят кислорода, безшумни са и са лесни за управление.

Вентилаторни нагреватели

Техните предшественици от седемдесетте години бяха такива с отражатели, които са доста пожароопасни и неестетични на вид. Хващайки тази измишльотина с незащитена ръка, човек може да получи сериозно изгаряне. Прогресът обаче, за щастие, не стои на едно място. Сегашните уреди от този тип са оборудвани с вентилатори.

Конструкцията им е елементарна. Въздухът се нагрява от нагревателя, който представлява открита спирала или керамичен нагревателен елемент и вентилатор, който го разсейва в помещението. За да затопли стаята по-равномерно, вентилаторът се върти в корпуса; Съществуват и модели, осигуряващи зона на движение на въздушния поток до 180 градуса.

Вентилаторните нагреватели са инсталирани на пода, масата и други хоризонтални повърхности, или са окачени на стената. Те основно се използват, ако е необходимо допълнително отопление на малкия офис или хол.

Ако има вентилатор – значи ще има и шум. При високи скорости, този шум се превръща във вой и рев, което въздейства върху нервите както на хората, така и на домашните любимци. За тези, които искат да отопляват апартамента си с уред на вентилатор през нощта, е хубаво да знаят, че силата на звука трябва да бъде не повече от 30-40 dB. Моделите с открита спирала изгарят кислорода и замърсяват въздуха. Но тези нагреватели са много икономични, бързо разпределят топлината в цялата стая, евтини са и не развалят дори най-изискания интериорен дизайн.

Топлинни пушки

Топлинните пушки са с висока мощност, от 3 до 20 kW. Те имат метален корпус; Обикновено се поставят на пода. Топлинната пушка работи постоянно, а не циклично, като вентилаторния нагревател, така че те се използват за отопление на гаражи, строителни обекти, работилници, складове, както и за сушене на мазилка и тапети при мокро време.

Можете да си представите какъв шум издават. Те обаче могат да греят денонощно и да осигурят повече или по-малко нормална температура в неотопляваните помещения.

Струват около пет пъти по-скъпо от конвенционалните вентилаторни нагреватели.

Конвектор

конвектори за отопление на къща

Този нагревател работи по същия начин, като вентилаторния, но въздухът навлиза в нагревателния елемент по естествен начин, без нужда от вентилатор. По-тежкият студен въздух влиза в конвектора отдолу, загрява се и излиза през решетка с водачи отгоре. Разликата в плътността на студения и горещия въздух създава тяга в тръбата.

Корпусът не е необходимо да се нагрява, така че за затоплянето на въздушния поток са необходими не повече от 70 секунди. Конвекторът не е толкова бърз, колкото вентилаторния нагревател, но изглежда много по-добре, изобщо не вдига шум, компактен е и много лесен за работа. Освен това, температурата на стените на корпуса не превишава 90 градуса по Целзий, а стената зад него се загрява до едва 45 градуса, така че дори може да бъде окачен на дървена основа. Съществуват и модели конвектори с температура на стените на корпуса до 55 градуса; Те са разработени специално за детски стаи.

Колкото по-ниско е разположен конвекторът, толкова е по-ефективен. По принцип, конвекторът е идеален за помещения с големи прозорци: блокира пътя на течението.

Конвекторите често се използват като заместител на централното отопление в селските къщи. Във всяка стая, която трябва да се отоплява, се вгражда или поставя по един прибор, а всички те са свързани с общ кабел и в някои от тях е поставена специална касета-програматор. Можете да направите така, че отделните мрежови блокове да работят в собствен режим. Ако не харесвате кабелите, можете да си купите модел, управляван от радиосигнали от централен пулт. Съществуват и конвектори, които могат да предпазят къщата от замръзване, автоматично поддържайки температурата в границите от 5-8 градуса по Целзий.

Само най-евтините модели конвектори имат ефект на ‘изгаряне на кислорода’: прахът, падащ върху нагрятия корпус изгаря и се отделя много неприятна миризма.

Топлинни завеси

Те се поставят на прозорците и вратите, за да се предотврати навлизането на студения въздух в помещението, а топлия въздух – да изтича от него и в същото време контролира температурата. Те създават въздушен поток, насочен отгоре надолу и по този начин отделят зоните с различни температури една от друга, намалявайки теченията и предотвратявайки навлизането на прах и насекоми в офиса или търговската зала на магазина. Топлинните завеси обикновено се поставят близо до врати, прозорци или порти, но е напълно възможно с тях да се отоплява и не много голяма стая.

За да изберете правилната завеса, трябва да знаете ширината и височината на отворите. Те трябва точно да съответстват на ширината и височината на завесата, за да се предотвратят досадните случайности, като пролука, в която ще влиза студен въздух от улицата. Минималната височина на топлинната завеса е от 1 до 2,5 метра, а максималната – от 1 до 4 метра.

Обикновено, топлинните завеси се монтират хоризонтално над отвора на вратата или прозореца. За специалните случаи има и модели с вертикална инсталация странично на отвора. Ако искате да промените местоположението на завесата, трябва да закупите устройство, което може да бъде поставено както хоризонтално, така и вертикално.

През лятото могат да се използват термични завеси за поддържане на хладен въздух на закрито.

Съществуват и топлинни завеси с така наречения ‘шев’-елемент. Състои се от диелектрична лента, пришита от двете страни с хром-никелова спирала. Такива завеси са по-надеждни от конвенционалните (с нагревателни елементи) защото са евтини, издръжливи, икономични и имат добра скорост на нагряване.

За големите складови помещения или работилници е по-добре да закупите няколко топлинни завеси.

Електрически камини

Какво може да бъде по-добро от старите вечерни събирания край каменната камина или облицованата с мед камина, където горящите дървени трупи така уютно пукат? Събирането може да се случи и около електрическата камина, която е много по-безопасна, но и също толкова привлекателна.

За електрическите камини не е необходима покупката на дърва за огрев и запалването на огън, а рафтовете и помещението остават чисти от саждите и въглищата. Електрическото осветление и декоративния корпус-портал – това е изключително просто устройство. Има два вида електрически камини: отделностоящи, за които можете да намерите един ъгъл във всяка част на къщата, дори и това да е коридора или на стената на най-отдалечената стая, и вградени, имитиращи истинска камина – те вече трябва да бъдат монтирани не където и да е, а само в специално място, където се осигурява добра противопожарна безопасност.

Инфрачервени нагреватели

Те имат не само обичаен вграден нагревателен елемент, но и инфрачервен излъчвател, който загрява пода, стените и мебелите директно под самия прибор. Те от своя страна отделят топлината във въздуха. Може да се каже, че инфрачервеното отопление е подобно на слънчевата светлина. На предния панел на инфрачервения нагревател има тънки кварцови тръби или лампи; Те са доста крехки, затова са защитени с решетка; Кварцовото стъкло има добра топлопроводимост, устойчиво е на температурни крайности и най-малко от всички материали се разширява при нагряване.

Инфрачервеният нагревател може да се използва не само на закрито, сухо или мокро помещение, като в банята например, но и на открито. Ако сградата има много високи тавани и огромни зали, тогава без такива устройства, разбира се, ще е възможно да я затоплите, но това е твърде трудно и скъпо. За това, с помощта на инфрачервен нагревател можете да стоплите например едно работно място в гигантско помещение, без да плащате нито стотинка за отопление на цялата стая.

Предлагат се и модели с инфрачервени нагреватели и херметически корпуси. Обикновено, те се използват в помещения с висока влажност, за предпазването им от образуване на гъбички, които обичат да живеят по плочките, стените и таваните.

Кварцови нагреватели

Всичко е много просто: от кварцовите тръби се изкарва всичкия въздух и в тях се поставя волфрамова нишка.

Под действието на тока, нишката се нагрява до 2000 градуса по Целзий и се превръща в източник на инфрачервено лъчение.

Карбонови нагреватели

Ако замените волфрамовата нишка във вакуумна кварцова тръба с въглеродни влакна с по-висока топлопроводимост, получавате карбонов нагревател.

Вярно е, че такива тръби лесно се чупят и устройствата са много по-скъпи, но карбоновият нагревател поема малко електроенергия, не изгаря кислорода, не изсушава въздуха, бързо се нагрява и охлажда след изключването му.

Халогенни нагреватели

Напълвайки вакуума в кварцовата тръба с инертен газ с малки примеси – на изхода получаваме халогенен нагревател. Волфрамовите частици в такава среда не се залепват към вътрешността на тръбата, а си остават върху нишката. Металът при тези условия се нагрява повече, така че помещението се загрява много по-бързо.

Халогенните нагреватели имат един малък недостатък: лампата свети твърде ярко.

Микатермични нагреватели

Няколко слоя леки неметални пластини, всяка от които е покрита с два слоя слюда – това го има и в инфрачервеният нагревател, създаден по Micathermic технологията.

Той е безшумен, ефективен, безопасен (максималната температура на корпуса не надвишава 60 градуса по Целзий), икономичен е и много добре изглеждащ. За да затопли помещение с площ от 25-30 квадратни метра, той ще се нуждае от по-малко от 1,5 kW електроенергия.

Митове за вредите от инфрачервените нагреватели

Много хора си задават въпроса: Безопасен ли е инфрачервения прибор, който ще купя? В крайна сметка, излъчваният от вентилатора или конвектора топъл въздух не е безобиден! Добре, нека се опитаме да го разберем.

Инфрачервеното лъчение се използва широко в съвременната медицина за лечение и профилактика на много заболявания.

Инфрачервените нагреватели не изгарят кислорода и равномерно загряват стаята.

Спектърът на лъчение от инфрачервените нагреватели е абсолютно същият, като този на слънчевата светлина.

Под влиянието на инфрачервеното лъчение се подобрява съня и общото самочувствие на хората и повишава съдържанието на мелатонин в кръвта.

Инфрачервените нагреватели лекуват астма, кожни инфекции, мускулни напрежения, а също така ги използват и в програмите за отслабване и възстановяване на спортистите след травми.

Инфрачервеното лъчение е много харесвано от животните

Инфрачервените излъчватели се използват в космонавтиката.

Мисля, че този списък е достатъчен, за да разсее съмненията на тези, които смятат инфрачервените нагреватели за вредни за човешкото здраве и домашните любимци.

Видове нагревателни елементи

В отоплителите се използва: открита спирала или керамичен нагревател.

Той представлява тръбен нагревател, в който е скрита спиралата. Максималната температура на нагряване на нагревателния елемент достига 200 градуса по Целзий.

Откритата спирала се нагрява до 800 градуса по Целзий, започва да се затопля много по-бързо от нагревателния елемент, но изгаря кислорода и във въздуха отделя не най-здравословните продукти при горенето.

Керамичните нагреватели използват термоустойчиви керамични плочи.

Към техните краища са свързани метални намотки. Топлината се абсорбира от керамичната пластина и едва тогава тя се разпространява във въздуха. Работната температура на керамичните нагреватели е по-ниска от тази на нагревателя или на откритата спирала, те по-бързо отделят топлината и се охлаждат почти веднага след изключване на уреда от мрежата.

Отвътре и отвън

Нека да видим какво е толкова интересно в съвременните нагреватели. Те правят едно нещо, но се различават по броя на допълнителните функции и регулаторите на тяхната работа.

Вентилация без нагряване

Често се използва като приятен бонус. През зимата, когато батериите за централно отопление греят, вентилаторът може да раздвижва въздуха, без да се включва самия нагревателен елемент, а през лятото той ще замени обикновения вентилатор в стаята.

Защита от замръзване

Тези, които не живеят в къщите си през зимата или искат да защитят вилата си от студа, експертите съветват да си купите нагревател с функцията за защита на помещението от замръзване. Той ще поддържа температура от 5-8 градуса, а стените на сградата ще бъдат надеждно защитени.

Йонизатор

Казват, че отрицателно заредените йони подобряват кръвообращението, метаболизма и стабилизират нервната система. Йонизатор, който е вграден в корпуса, ще улавя праха и ще обогатява въздуха с такива отрицателни йони.

Изключване при прегряване

На изхода на въздуха е поставен предпазител или сензор против прегряване. Ако изходът е затворен или не работи както трябва, нагревателят се изключва.

Изключване при преобръщане

Масленият радиатор трябва да бъде монтиран вертикално, така че маслото да циркулира вътре в него. Ако нагревателят падне, циркулацията се нарушава, маслото се прегрява и нагревателят може да изгори. За да се предотврати това, в долната част на корпуса е инсталиран предпазен ключ, който изключва устройството, когато маслото заври. Вентилаторните нагреватели също са оборудвани със защитно устройство, което предпазва падналия нагревател от повреди, а помещението – от пожар.

Отложен старт

Колко е хубаво се прибереш в топлия си апартамент след работа! Ако нагревателят има функция за отложен старт, то тогава мечтата Ви ще се превърне в реалност: устройството автоматично ще се включи в зададения час. Съществува също и таймер с режим на забавено изключване.

Прахов филтър

Вентилаторните нагреватели, конвекторите и термичните завеси имат специални филтри, които пречистват въздуха от прах. Обикновено се вграждат в нагревателите със скрит нагревателен елемент.

Термостат

За да може нагревателят да поддържа постоянна стайна температура, изберете модел с вграден термостат.

Сензорът ще изключи устройството, ако помещението се затопли над зададената температура, и ще го включи, когато е необходимо да загрее въздуха до съответните норми.

Нагреватели, деца и животни

Ако в апартамента има домашни любимци, тогава ще трябва да се погрижите за тяхната безопасност и в същото време да намалите риска от повреда на нагревателя, да не говорим за пожар. Нагревателят с вентилатор и масления радиатор могат да осигурят далеч не най-райския живот. Дори малко куче може да повреди уреда, а голямото куче може дори направо да смаже решетката на нагревателя с вентилатор. Ето защо вкъщи, където има животни, експертите съветват да закупите конвектори или инфрачервени нагреватели.

Малките деца също обичат да бутат отоплителните уреди, да ги бутат на пода или да проверяват колко гореща е повърхността на масления радиатор. Като добавим към това и факта, че вентилаторните нагреватели изгарят кислорода и вдигат голям шум, можем веднага да изчислим кои устройства не трябва да се купуват, за да си защитим здравето и нервите на децата. В апартаментите, в които живеят деца, най-добре е да се използват инфрачервени отоплители, конвектори или в най-лошия случай термични завеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!