Как да изберем подходящ блендер за дома? Оставете коментар

блендер и пасатор
Избор на блендер и пасатор

Обзавеждайки кухнята си с ново и модерно оборудване, ние постоянно сме изправени пред проблема с избора на битова техника, мебели, предмети от интериора и други. По-долу ще разгледаме вариантите как да изберем блендер за дома и кой от видовете ще бъде по-надежден и издръжлив. Разбира се, можете да си купите и първия модел, който срещнете, но това не е гаранция, че той ще Ви зарадва с качество и дълготрайна работа.

За да направите правилния избор, трябва да разберете какви типове устройства са достъпни и от какво се нуждаете, устройството на коя компания е по-надеждно и удобно да изберете, да проучите характеристиките на представените модели и тяхното влияние върху цената и т.н. В настоящия материал ще Ви помогнем да се справите с всички тези проблеми.

Блендерът и останалите домакински помощници

В допълнение към блендера, който тихичко си стои по рафтовете на магазините, има много други устройства, които „гръмко напомнят“ за себе си и тяхната функционалност. Те включват електрически месомелачки, миксери и т.н.

Но дори и с голям брой функции, които предлагат останалите устройства, блендерът е на първо място в домакинството. Защо?

Мелачките са доста обемисти и следователно неудобни. Всеки път трябва да се инсталират и след това да се разглобяват, измиват и подреждат всичките им компоненти, което е много досадна задача. В резултат на това, просто спирате да ги използвате.

Миксерът се използва само за смесване на съставките, а месомелачката само ги смила.

Тук блендерът печели във всички позиции, тъй като:

 • компактен;
 • може да нарязва;
 • може да смила;
 • може да смесва.

Разбира се, решението за закупуване на такъв помощник е напълно оправдано. Сега остава само да разберем кой блендер е по-добрия.

Видове и характеристики на блендерите

Този тип битови уреди се делят на два вида – потопяеми и стационарни модели. Нека разгледаме по-подробно характеристиките, плюсовете и минусите на всеки от тях. Кой тип устройство е по-добре да изберете, решавате индивидуално за себе си, изхождайки от нуждите и основното предназначение на устройството.

Потопяеми блендери

Този тип е с издължена пластмасова или метална дръжка, на която се намират бутон и проводник за свързване към ел. мрежата. На съответното място се поставят приставките с различни цели – ножове и  бъркалки. Благодарение на тях, устройството може да се използва с всякакви съдове: независимо дали става въпрос за купа или тиган. Потопяемите блендери са много удобни за приготвяне на картофено пюре, тесто, коктейли, разбиване и смесване на продукти.

Освен това, в комплекта на модела са включени удобни съдове – за коктейли и за разбиване (във вид на чаши), а вторият е за смилане с нож в долната част на контейнера.

Към положителните особености на потопяемия блендер влизат:

 • функционалност;
 • компактност;
 • лекота за поддръжка и измиване;
 • бърза подготовка за работа;
 • всички контейнери са подходящи за работа с него.

Но, като всичко останало, той има и минуси:

 • голямото количество продукти е трудно да се доведат до желаната консистенция;
 • възникват трудности при смилането на твърди продукти, като например месо;
 • ограничено време за продължителна работа;
 • ръцете се уморяват при работа с устройството.

Изхождайки от гореизложеното можем да направим общ извод: потопяемия блендер не заема много място и време и е по-подходящ за краткосрочна работа (смилане / разбиване).

Стационарни блендери

Устройството представлява съд, поставен на стойка с ножове във вътрешността. За да смели продукта, той трябва да бъде поставен в купата и да се затвори капака. Този тип устройства не се нуждаят от постоянно наблюдение по време на тяхната работа – няма нужда да държите нищо и да не гледате в тях.

Положителните страни на стационарните модели:

 • бързина на приготвянето. Всякакви коктейли, смутита и плодови напитки се приготвят само за няколко минути;
 • лесно се справя с твърдите храни – ядки, орехи, сурови кореноплодови продукти и лед;
 • удобна купа. Течните ястия, приготвени в стационарния блендер (коктейли, супи и др.), са много удобни за изливане на порции директно от купата;
 • няма нужда от постоянното Ви участие в процеса. Просто заредете продуктите и включете устройството;
 • този тип блендери съхраняват полезните вещества в продуктите чрез смилането на корите и семената на плодовете.

Има също и недостатъци:

 • размери. Заема много място;
 • устройството е тежко и обемисто;
 • висока консумация на електроенергия;
 • трудности в обслужването. Купата на стационарното устройство е по-трудно да се измие от потопяемата приставка.

И така, изводът е следния: стационарният блендер е чудесен за приготвяне на коктейли, течни ястия и смилане на твърди продукти. Но той консумира повече електроенергия и е по-труден за поддръжка.

Критерии за избор на подходящия блендер

Сред голямото разнообразие от оферти, трябва да изберете блендерът, който най-добре да Ви подхожда. Независимо кой тип предпочитате, има основни критерии за избор, които трябва да се вземат предвид, за да се избегне съжалението от покупката.

Основните параметри, които трябва да бъдат взети предвид, включват:

 • мощност;
 • тегло;
 • наличието на скорости;
 • ниво на шум;
 • материал на изготвяне;
 • комплект;
 • аксесоари;
 • работа от ел. мрежата или акумулатор.

Така че, нека започнем със списъка.

Мощност

От нея зависи многозадачността на блендера. Обикновено, този показател варира от 140 до 1200W.

Моделите с ниска мощност са подходящи за готвене на ястия от меки продукти. Тоест, ако трябва да приготвите, например, картофено пюре или десерти от меки плодове, устройството с капацитет от 250 W (потопяемо) до 500 W (стационарно) е напълно подходящо.

За замразените храни и месо се нуждаете от по-мощен блендер – до 600 вата. Трябва да се има предвид, че потопяемият блендер с тази мощност не е способен да приготви мляно месо с еднородна консистенция.

За да смилате ядки, лед и други твърди продукти, се нуждаете от модел с мощност от 650-1000 W (потопяем) или от 800 W (стационарен).

За приготвяне на гъсто тесто е подходящо потопяемо устройство с мощност 1000 вата.

Тегло

Особено важен показател лри избора на потопяемия блендер, защото ще трябва да го държите през цялото време, а голямото тегло бързо ще умори ръката Ви.

Наличие на превключвател на скоростта

Наличието на различни скоростни режими прави използването на помощника по-удобно, а самото устройство е по-функционално. Разбира се, тази функция се отразява на цената и си струва да помислите дали ще я използвате изобщо, така че надплащането за удобството всъщност да си заслужава.

Ниво на шума и дължина на кабела

Това отново е за вашия комфорт. В края на краищата, ако устройството бръмчи като самолет, е малко вероятно да успеете да го използвате с удоволствие. Затова си струва да опитате да включите блендера, още докато сте в магазина.

Що се отнася до кабела – за потопяемите модели това е особено важно. Необходимо е да се предвиди мястото, където ще е поставено устройството и където ще готвите.

За стационарния – поставете го така, че да не се налага да пренасяне в близост до контакта, защото кабелът му е къс.

Предлагат се и потопяеми блендери на акумулатори, но такава значима перспектива за готвене навсякъде в къщата има и своите недостатъци. Такива устройства имат ниска мощност и могат да работят около 30 минути. В този случай трябва да се зареждат за около три часа.

Материал, от който е направен

Според материала, от който са направени, всички модели могат да бъдат разделени на два вида – метални и пластмасови. Разбира се, по-добре е да закупите блендер с метални части – той ще бъде по-здрав, по-дълготраен, но и по-скъп. Пластмасата е по-евтина, но с времето се надрасква, променя цвета си и абсорбира миризмите.

Според материала на купата съществуват два вида – пластмасови и стъклени. Последните са добри само при употреба със стационарни устройства, тъй като са доста лесни за счупване.

Комплект

Както потопяемите, така и стационарните блендери имат различно оборудване. Тук вече трябва да изхождате според нуждите си: имате ли нужда от много приставки или не. Ако планирате да използвате устройството само за приготвяне на картофено пюре и млечни шейкове, то тогава, например, нож за нарязване на лед изобщо не Ви е необходим.

Заключение

Правилният избор можете да го направите само сами, защото всеки потребител има свои нужди и предпочитания. Просто дадохме няколко съвета и примери.

Разгледайте всички пасатори в gizmo.bg и направете правилния избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!