Как да изберем машинка за подстригване на коса в домашни условия Оставете коментар

В дома, подрастващите предпочитат къси подстрижки, а мъжът, след като е загубил старата си коса, сега се подстригва често. В резултат на това, семейните посещения на фризьора придобиват плашещо-регулярен характер и ежемесечно се дава значителна сума от бюджета. Добрата машинка за подстригване на косата ще ви помогне да си спестите време и пари. Няколко месеца усилени тренировки (на мъжа, разбира се) – и ще надминете уменията на всеки местен фризьор.

Най-добрите производители на машинки за подстригване на коса – коя компания да изберем

Всеки професионален фризьор ще ви каже, че машинката за подстригване трябва да е само на добре позната марка, дори ако я използвате само веднъж месечно.

машинки за подтригване избор

Евтината техника със съмнителен произход е загуба на пари. Две или три подстригвания върху грубата коса – и двигателят просто ще изгори, така че машинката дори няма да има време да възвърне стойността си. Освен това, бюджетното устройство ще разкъсва и болезнено ще издърпва косата, а остриетата върху нея ще се затъпяват.

Ако наистина искаме да спестим от услугите на фризьора и да не загубим парите си, трябва потърсим машинка за подстригване на коса от известните компании:

 • BаBуliss;
 • Moser;
 • Panasonic;
 • Philips;
 • Polaris;
 • Rowenta.

Дори в асортимента на водещите производители може да се открие оборудване за подстригване на много разумна цена. В крайна сметка, големите компании произвеждат не само професионални машинки, но и цели линии, насочени към нуждите на обикновените хора.

Преди обаче да направим покупка, нека да решим на кои характеристики трябва да обърнем внимание, така че новото устройство да се справя добре със задачите си и да не струва твърде скъпо.

Принцип на работа и устройство на машинките за подстригване

Всички машинки на външен вид са много идентични една на друга – това са компактни електрически прибори, в корпусите на които е скрит малък електромотор или електромагнитна намотка. Те задвижват накрайника с назъбените остриета. Остро заточените ножове се движат с висока скорост и отрязват косата, като няколко малки ножички.

В продажба можем да намерим два варианта:

1. вибрационни – ​​ножът се задвижва под влиянието на електромагнитното поле, създадено от бобина след подаване на електрически ток, което кара механизмът да вибрира;

2. роторни – оборудвани са с напълно пълноценен електродвигател, захранван от електрическата мрежа или от батерия. Въртеливото движение на неговия ротор кара механизмът да сработи и задвижи ножовете.

Видове машинки за подстригване

Роторни

По-голямата част от фризьорите използват именно този тип прибори. Тук е инсталиран доста мощен електромотор с мощност 20-45 W, а освен това той е и с охладителна система. Това позволява на машинките да работят непрекъснато в продължение на поне един час и да не прегряват.

Ротационните модели лесно се справят с отрязването на коса от всякакъв тип и твърдост, а също така имат и удобна сгъваема конструкция, което улеснява почистването и смазването им.

Плюсове:

 • Висока мощност;
 • Не вибрират в ръцете;
 • Подстригването с тях е лесно и бързо, дори и при много твърда коса;
 • Повечето модели могат да се мият под течаща вода;
 • Отличават се с богато съдържание на комплекта;
 • Дълготрайни и надеждни са.

Минуси:

 • Цената им е висока, а също и ремонтите в този случай струват доста;
 • Тежки са

Вибрационни

Това винаги са бюджетни модели с ниска мощност (9-15 W), които не могат да работят продължително време. След 10-20 минути, машинката започва буквално да „умира“ или напълно се изключва за почивка.

Плюсове:

 • Ниско тегло;
 • Повече от достъпна цена;
 • Не най-богатото, но все пак достатъчно оборудване;
 • Някои модели все още имат сменяеми ножове.

Минуси:

 • Шум и неприятно вибриране в ръцете;
 • Маломощни са и има вероятност да не се справят с гъстата коса;
 • Кратко време за работа.

Акумулаторни машинки

Моделите на батерии работят чрез вградената в тях несменяема батерия, която от своя страна се зарежда от мрежата. Въпреки това, много от тях са хибриди и са оборудвани с допълнителен кабел.

Такива машинки са подходящи за краткотрайна работа:

1. Оформяне;

2. Бръснене на косата на врата;

3. Прически на къси меки къдрици (както при децата).

Тяхната мощност е малка – до 12 вата. Средното време за автономна работа зависи от типа на задвижването: вибрационните модели могат да издържат около 10-20 минути, а роторните – 3-9 часа.

Плюсове:

 • Сравнително ниско тегло (150-300 грама);
 • Добра вибро- и шумо-изолация на корпуса;
 • Автономност;
 • Удобна смяна на режещите приставки.

Минуси:

 • Ниска мощност;
 • Слабо работят при нисък заряд.

Параметри при избора на машинка за подстригване

Мощност на двигателя

избор на машинки за подстригване

Всяка машинка с ниска мощност, консумираща до 10 вата, трудно може да подстриже твърдата и гъста коса. И въпреки че тя се справя с подстрижките, ножовете ще се забиват в косата и от време на време ще поемат цели кичури.

Такъв модел има смисъл да се вземе, ако трябва да подстрижете меката пухкава косичка на бебето или да подстрижете рядката коса на някой от възрастните си роднини. Те могат да се използват и за оформяне на косата и подстригване на мъха около врата.

За груба и къдрава коса, както и за подстригване на брада, е необходима по-мощна машинка – поне 20-25 вата.

Видове режещи приставки

Съществуват три вида приставки за машинки за подстригване:

1. Сменяеми;

2. Стационарни;

3. Регулируеми.

Почти всички вибрационни модели са оборудвани със стационарни долни и подвижни горни ножове, които могат да бъдат избутвани напред с прост лост върху корпуса. Това ще намали височината на подстрижката.

Ротационните и акумулаторни машинки често се предлагат с цял комплект сменяеми приставки с дължина от 0,1 до 4,2 см, но самите подвижни ножове са с дължина 1,5 и 2 см. Скъпите модели могат да бъдат допълнени с тримери за оформяне на вежди, бради и мустаци. Дори присъстват и приставки за оформяне на бикини зоната.

Материал на ножовете

От остриетата на машинката зависи и качеството на прическата и колко дълго ще се запази тя.

1. В бюджетните модели, ножовете са изготвени от евтина стоманена сплав. По правило, те са трудни за заточване, но бързо се затъпяват и започват все повече да скубят.

2. Керамичните остриета са издръжливи, не се нагряват по време на работа и имат хипоалергенни свойства.

3. Ножовете с титаниево покритие са идеални за подстригване на деца и страдащи от алергия на чувствителната кожа.

4. Елмазните ножове се справят добре, дори и с най-твърдата коса

В допълнение към материала на производство, експлоатационният период на режещите приставки зависи от особеностите на тяхното заточване. Например, остриетата с променлива геометрия са изключително издръжливи и не се изхабяват бързо, а ножовете със самозаточване напълно ще ви избавят от проблема с изхабяването.

Материал и ергономичност на корпуса

Корпусът на машинката може да бъде направен от следните материали:

1. пластмаса – те имат ниско тегло, но не са много здрави

2. лека метална сплав – здрава е и се счита за практически устойчива.

Също толкова важна е ергономичността на устройството:

1. Дръжката на машинката трябва да има гумирани области, които не позволяват да се изплъзне от ръката.

2. Обърнете внимание на местоположението на превключвателя за скоростта – идеално ще бъде, ако той се намира непосредствено под палеца на работната ръка.

Допълнителни функции

Много известни производители оборудват своите машинки с различни приятни опции, които правят използването на устройството по-удобно:

1. „Мокро почистване“ ви позволява да изплакнете работната приставка директно под течащата вода, без да я изваждате от устройството. Водоустойчивият корпус надеждно защитава вътрешността на уреда, така че ако не го натопите в кофата, той няма да се повреди.

2. Машинките с възможност за събиране на космите се допълват от един вид вградена прахосмукачка: отрязаната коса веднага се изсмуква в специален контейнер и не пада върху лицето и раменете. Единственият недостатък на това решение е увеличаването на теглото и размера на самото устройство.

3. „Автопочистване“ – полезна функция за тези, които много бързат и за мързеливите, които не желаят да чистят приставката след всяко подстригване.

4. Индикаторът за състоянието на батерията ще показва със светлинен сигнал, че е време акумулатора да бъде зареден.

Каква машинка за подстригване да изберем

1. Професионалните фризьори, които нямат край на клиентите, просто се нуждаят от роторен модел с максимална мощност и висока честота на движение на елмазните или керамични ножове. В този случай е по-добре да изберем металният корпус с гумени неплъзгащи се допълнения и бутон за превключване на скоростта. Функцията за мокро почистване ще бъде полезна. Също така е желателно базовият комплект да включва няколко взаимозаменяеми ножа.

2. За начинаещи и за домашна употреба е по-подходящ вибрационния модел с мощност 12-15 W със стоманени ножове и гребен-приставка с различна дължина. Тук не се изискват допълнителни опции.

3. Ако в семейството Ви има хора с твърда и много гъста коса, ще трябва да се доверите на достойна роторна машинка. Можете да спестите от цената предпочитайки вариант с малко по-ниска мощност на двигателя (20-25 W е достатъчно) и най-простата конструкция на режещата част, ограничена до подвижни остриета.

4. За периодично подстригване и оформяне на мъжки прически е подходящ акумулаторния вариант с мощност 7-12 W и с остриета от неръждаема стомана. За тези, които прекарват много време в командировки, е по-добре да се спрат на роторен модел – той има по-голяма автономност на батерията, отколкото всяка вибрационна машинка. В идеалния случай, върху корпуса ще бъде изведен индикатор за заряда на батерията.

5. Скъпият акумулаторно-мрежов роторен прибор с мощност 20-40 вата е отличен избор за малкия салон, в който работят няколко фризьора. Една машина е достатъчна за всички, а наличието на вградена батерия ще ви позволи да не карате клиентите да сядат в близост до контакта. Основното е, че устройството трябва да има висококачествени остриета с елмазно, керамично или титаниево покритие. Сред допълнителните функции, в този случай са полезни индикатора за заряда и самопочистването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!