Как да изберем най-добрия сешоар за коса? Оставете коментар

избор на сешоар
Избор на сешоар

Първият компактен домакински сешоар за сушене на косата е изобретен в началото на 19 век, а първата компания, която пуска прибора в продажба е немската AEG, която съществува и до днес. Между другото, думата ‘сешоар’ идва от немското ‘fön’, което означава ‘топъл вятър’. Оттогава на пазара се появиха огромен брой модели, сред които е лесно да се объркате. За да изберете най-добрия сешоар, трябва да се запознаете с много нюанси, с които тези устройства днес са оборудвани. Нека се опитаме да разберем всички тънкости на сешоара.

Разновидности от сешоари и техните конструктивни особености

Преди да пристъпите към избора на сешоар, е необходимо да определите целите – защо точно той в по-голяма степен е необходим. По-рано, този инструмент бе използван предимно за сушене на косата, но по-късно фризьорите започнаха да създават с него всевъзможни прически.

От типа на сешоара, неговото качество и конструкция зависят и неговите възможности.

Всички разновидности на сешоарите са разделени на 5 основни типа:

 1. Стенни. Използват се предимно в хотелите, басейните, спортните клубове и други обществени заведения. Устройството е монтирано на стената и е стационарно. Обикновено това са прости сешоари с функция за сушене, със средна мощност и без допълнителни приставки и опции. За домашна употреба рядко се купуват стенни модели.
 2. Професионални. Такива устройства са фокусирани върху работата в салоните за красота и са най-скъпи от всички. Те са по-устойчиви на износване, значително по-мощни са и имат приставки. Многобройните настройки на устройството позволяват на експерта да избере силата и температурата на въздушната струя за всеки тип коса, което елиминира нейното увреждане. В момента обаче има много жени, които купуват професионални сешоари за дома.
 3. Сешоари за стайлери (сешоар-четка). Устройствата приличат повече на маша, отколкото на сешоар. То се състои от цилиндрична ръкохватка и множество приставки. Въпреки атрактивния си външен вид и видимото удобство, тези сешоари не са мощни и бързо се чупят.
 4. Битови. Това е най-често срещаният тип модел. Битовите сешоари за коса имат средна мощност, могат да притежават няколко скоростни и температурни режими. С тях пристигат и различни аксесоари за оформяне.
 5. Преносими. Устройствата са предназначени за пренасяне. Те са по-малки и сгъваеми, така че заемат много малко място в багажа. Преносимите сешоари имат минимум настройки, а мощността им е ниска.

Нека накратко обобщим горната информация: по-добре е да изберете своя сешоар за коса от категориите професионални или битови. Останалите видове могат да послужат, като допълнения към основния прибор.

На какво да обърнем внимание при избора

И така, сега, когато вече сме се ориентирали какъв вид устройство искаме, ще разберем на какви параметри си струва да обърнем внимание, когато вземаме решение за покупка.

Мощност на сешоара

От мощността се определя силата на въздушното подаване и максималната температура на нагряване. Параметърът се измерва във Ватове и винаги се посочва непосредствено върху корпуса.

 1. Ниска мощност – от 600 до 1000 вата. Такъв сешоар не е подходящ за оформяне на косата, но е добър вариант за обичайно сушене. Плюсът е в това, че при такива показатели, къдриците определено няма да се повредят от високата температура.
 2. Средна мощност – от 1000 до 1800 вата. Най-добрият вариант за домашна употреба. При такава мощност ще бъде лесно да оформите собствения си стайлинг, да изправите къдриците, да подобрите кичурите. Добър вариант би било, ако моделът има няколко скоростни и температурни режими. Това ще ви позволи да настроите устройството за вашия тип коса.
 3. Висока мощност – от 1800 W и повече. Може да бъде използван и в битови модели, но по-често се среща при професионалните салони за красота. Мощният сешоар задължително е оборудван с регулатори. В неумели ръце обаче, подобно устройство може да повреди косата, така че изборът на сешоар със средни параметри е по-добрия избор.

Брой скорости

Днес дори бюджетните сешоари имат регулатори на скоростта. Тази опция има малко значение за устройствата с ниска мощност, но е необходима за моделите с мощност от 1200 W и повече.

За най-добри се считат сешоарите за коса с 2 или 3 скорости. Обикновено, регулаторите са разположени на дръжката под формата на бутони или плъзгачи.

Препоръчва се косата да се суши на ниска скорост, особено ако тя е тънка и слаба. На средната и максимална мощност можете да правите прически, да изправяте или къдрите.

Някои компании предлагат модели с голям брой скорости (4-6). Но практиката показва, че няма нужда от такива диапазони и не е целесъобразно да се плаща за тях.

Температурен режим

За да изберете правилно качествено устройство за вашата коса е необходимо да знаете наличните в съответното устройство  температурни режими.

В битовите устройства по-често се срещат 2 режима на подаване на въздуха: студен и горещ. В професионалните аналози обаче, температурните превключватели могат да бъдат повече – 3-4.

Регулаторите също са разположени върху дръжката на сешоара и могат да се срещнат във вид на плъзгачи, ръчки, бутони.

Специалистите препоръчват да изберете модел с 3 режима на въздушната температура:

 1. С най-горещият въздух ще създавате прическа, къдрици, изправяте косата.
 2. Средната температура е безопасна за честа употреба.
 3. За фиксиране на прическата е необходим студен въздух.

Допълнителни функции

Съвременните сешоари за коса са снабдени с полезни допълнения, като например:

 1. Йонизатор. Отрицателно заредените йони разграждат капчиците вода на малки частици. Микрокапчиците по-лесно проникват в дълбочината на косъма, като го овлажняват. По този начин йонизаторът предотвратява изсушаването на косата и допринася за здравословния й вид.
 2. Озонатор. Това допълнение се използва в сешоарите от ново поколение и все още е рядкост. Вградената лампа-озонатор също помага на водните молекули дълбоко да проникнат в косъма, но в допълнение, насища структурата на косата с кислород и я заздравява. Във вътрешността на косъма остава голямо количество влага, при което косата става гладка и еластична.

Приставки за сешоара

приставки за сешоари
Съществуват различни приставки за сешоари

Броят на приставките във всички модели е различен. Много – не означава добро и полезно. Изборът на пълен комплект се основава на вашите нужди. Няма смисъл да купувате скъп модел с огромен брой приставки, които никой няма да използва. Нека разгледаме какви приставки има и за какво служат.

 1. Концентратор – това е базовата приставка за усилване и правилно насочване на въздушния поток. Той е сменяем и се намира в комплекта на всеки сешоар. Необходим е както за сушене, така и за оформяне на косата.
 2. Дифузор – представлява голяма кръгла приставка, която ви позволява да сушите косата и да й придавате обем. Освен това, дифузорът е чудесен за създаване на леки къдрици.
 3. Допълнениегребен – използва се за изправяне на косата, придавайки й гладкост.
 4. Щипци – необходими за оформяне на къдриците. Понякога в комплекта има няколко щипци с различен диаметър. Колкото по-къса е косата, толкова по-малък е диаметърът на щипците.
 5. Четки – те също могат да бъдат с различен диаметър, форма, направени са от синтетични или естествени косми. Четките са доста универсални приставки и с тяхна помощ можете да изпъвате косата си, да я къдрите, да й придавате обем. Добър вариант са за момичетата с къса тънка коса.
 6. Гребен – обикновено е направен от пластмаса, има дълги широки зъбци. Помага за създаване на обем и прически с произволно разположени кичури. Добър вариант е за приложение при дълга коса.

В професионалните аналози ще намерите допълнителни приставки (тесни, кръгли, тръбни и др.) Сешоарите за оформяне на косата се предлагат с въртяща се приставка, което значително улеснява нейното стилизиране, но не се отразява по най-добрия начин на самия прибор. Разликите между комплектите са много значителни и тук трябва да разгледате всеки модел поотделно, като вземете предвид вашите желания и необходимостта от конкретна приставка.

Надяваме се тази статия да е била полезна за вас! Разгледайте предлаганите от gizmo.bg сешоари на супер цени.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!